Des de la perifèria del discurs: Maria-Mercè Marçal i Dolors Miquel - Riba Sanmartí, Caterina (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2017)
Resum: L’article analitza diverses estratègies utilitzades per dues poetes catalanes, Maria-Mercè Marçal i Dolors Miquel, per deconstruir els discursos mitjançant els quals s’han construït els rols de gènere. Assenyalarem algunes coincidències entre les dues poetes com el fet que ambdues reformulin els estereotips femenins, que presentin un jo líric fragmentat i canviant, i que dialoguin amb les sagrades escriptures, reescrivint el parenostre i feminitzant Déu. Tant Maria-Mercè Marçal com Dolors Miquel aborden a través del discurs poètic alguns dels anhels, propostes i debats dels moviments feministes contemporanis. Paraules clau: Maria-Mercè Marçal, Dolors Miquel, estereotips femenins, subjecte androcèntric, feminització de Déu