La traducció de Narcís Oller d’«Un llibre trist» - Garcia Sala, Ivan (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2016)
Resum: Durant el període de crisi creativa que sofreix a finals del s. XIX, Narcís Oller es dedica a la traducció. Una de les obres que tradueix és Un llibre trist, un recull factici de tres textos de Lev Tolstoi. L’estudi comparatiu de la traducció i recepció d’aquestes obres a Europa revela que Oller utilitzà dues fonts intermèdies franceses per traduir un dels textos, La mort d’Ivan Ilitx, i una sola font per als altres dos, Tres morts i La mort al camp de batalla. La comparació amb les fonts intermèdies també posa de manifest la voluntat d’Oller de fer unes traduccions ben integrades en els sistema lingu?ístic i cultural català, fins al punt de provocar la il·lusió que són textos originals. És en els diàlegs on s’evidencia d’una manera més clara el treball d’apropiació i reescriptura que fa Oller. L’oralitat que Oller imprimeix als diàlegs aproxima les seves traduccions al text original de Tolstoi, i les distancia de les traduccions franceses intermèdies, estilísticament molt més neutres. Paraules clau: traducció del rus, Narcís Oller traductor, Lev Tolstoi al català, traducció indirecta.