«Els creadors de ficcions damunt l'escena: del "teatre autobiogràfic" a l'"autobiografia escènica"» - Rosselló, Ramon Xavier (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2013)
Aquest article se centra en modalitats diferents de construcció de l’obra teatral que tenen com a base una relació explícita, amb major o menor grau, entre el creador i la ficció: teatre autobiogràfic, teatre autoficcional i autobiografia escènica. Veurem com aquesta relació es fa present en el procés de recepció a través de diferents mecanismes, especialment a partir de paratextos, i com permet activar pactes de lectura entre obra i receptor de tarannà divers. En concret, aquest acostament a la metaficció autobiogràfica en el teatre contemporani es desenvolupa a partir de l’anàlisi de tres obres: «Indian summer» (1987), de Rodolf Sirera, «Currículum» (1994), de Pasqual Alaponti Carles Alberola, i «Com a pedres» (2006), de la companyia El pont flotant.