«Notícia d'unes "Exclamacions sobre la Passió de Crist" (BC, MS. 473) i la seva relació amb l'"Arbor" d'Ubertí de Casale») - Cabré, Lluís; Ferrer, Montserrat (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2013)
En aquest treball es publiquen unes inèdites «Exclamacions sobre la Passió de Crist» procedents del manuscrit 473 de la Biblioteca de Catalunya, probablement confegit a Sant Jeroni de la Murtra a finals del segle xv. Les Exclamacions es relacionen literalment amb un text català ja conegut, inclòs a la «Vita Christi» d’Eiximenis i al manuscrit 451 de la Biblioteca de Catalunya, i al seu torn inspirat en l’«Arbor vitae crucifixae Jesu» d’Ubertí de Casale i en les «Meditationes vitae Christi». Sembla que les «Exclamacions» són en substància una amplificació retòrica d’aquest text català, que transmetia ja un esquema de contemplació basat en les parts del cos de Crist en braços de la Verge. Les «Exclamacions», en canvi, aprofiten aquest esquema al llarg de la Passió, hi afegeixen altres motius i una llarga secció sobre les set paraules de Crist a la creu.