La traducció automàtica en la pràctica: aplicacions, dificultats i estratègies de desenvolupament - Ginestí Rossell, Mireia; Forcada Zubizarreta, Mikel L. (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2009)
En aquest article es descriuen els sistemes de traducció automàtica, les seves aplicacions actuals i les principals dificultats que ha d’afrontar aquesta tecnologia lingüística. Es presenta el sistema Apertium, una plataforma de traducció automàtica de codi obert sobre la qual s’han construït diversos traductors automàtics entre diferents parells d’idiomes, en els quals està inclòs el català. Basant-se en l’experiència dels autors, es descriuen algunes tensions que es donen en el desenvolupament de les dades lingüístiques d’un traductor automàtic i les solucions de compromís a què cal arribar per a construir sistemes útils.