Denominacions del crepuscle en llengua catalana - Massanell i Messalles, Mar; Torruella, Joan (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2013)
En aquest article d’orientació geolingüística i diacrònica, basat fonamentalment en dades de l’Atles lingüístic del domini català (ALDC) i del Corpus Informatitzat del Català Antic (CICA), s’analitzen més de vuitanta denominacions catalanes del crepuscle. D’una banda, se’n proporciona una doble classificació per criteris morfosintàctics, primerament, i motivacionals, després. De l’altra, se n’estudia la distribució geogràfica actual per lexemes, que s’ofereix cartografiada, i quan és possible, es ressegueixen les traces històriques de les diverses denominacions.