«Ab vergues d’amor». La creu com a símbol en la contemplació lul·liana - Saiz-Raimundo, Maria (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2024)
Jesucrist és un element clau en el mètode contemplatiu que crea i pregona Ramon Llull. Per la seua doble naturalesa i en tant que signe exemplar ple de virtuts, és el model a seguir per a qualsevol contemplador que vulga atènyer el seu fi. En l’espiritualitat cristocèntrica del beat, el patiment de Crist s’utilitza com a imatge per a la contemplació, i la creu n’esdevé un mitjà essencial. Si el recurs a la creu esdevé productiu en la contemplació, és perquè la visió de la creu activa el record de la passió i perquè significa les virtuts divines. Per això el bon contemplador ha de saber llegir-la, descodificar-ne les significacions i seguir de manera activa el model que representa, imitant la passió i el martiri de Jesucrist. El present article analitza el paper de la creu en la contemplació lul·liana a partir de diversos passatges de diferents obres de Llull, sobretot amb exemples de la magna enciclopèdia espiritual que bastí el beat, el Llibre de contemplació.