Els premis literaris en català a obra publicada (2000-2020): deliberacions i cànon - Escandell, Dari (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2024)
Aquest article analitza els premis literaris a obra publicada en llengua catalana, un terreny acadèmicament poc explorat encara ara, i pondera la incidència real d’aquests guardons en la conformació d’un presumpte cànon referit a la modalitat de prosa narrativa original en aquest idioma. L’estudi para atenció als set premis actuals que condecoren llibres ja comercialitzats: el Llibreter, el Crexells, el Serra d’Or, el de la Crítica Catalana, el d’Òmnium, el Ciutat de Barcelona i el Lletra d’Or. En concret, descriu les particularitats i peculiaritats de cada guardó i circumscriu el camp d’anàlisi als títols de narrativa adulta distingits al llarg de les dues primeres dècades del segle XXI. Els valors mostrals considerats s’examinen premi a premi i de forma conjunta. Entre els factors avaluats hi ha el model de jurat o el gènere i l’origen geogràfic dels escriptors condecorats, així com el grau de canonicitat conseqüència de l’acumulació de distincions pel que fa a obres, autors i editorials.