Gènere i ideologia en la narrativa popular valenciana: sobre bruixes, ungüents, aquelarres, rituals i blasfèmies - Borja i Sanz, Joan (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2023)
En aquesta contribució ens proposem fer una anàlisi comparada sobre les funcions que les bruixes assumeixen en la narrativa popular valenciana, amb la finalitat d’inferir els motius i els valors que hi poden delatar determinats judicis i prejudicis ideològics i culturals vinculats al gènere. Es tracta, en conseqüència, d’avaluar en quina mesura la realitat històrica de les dones acusades de bruixeria ha incidit en una determinada gramàtica de la fantasia que justifica la caracterització d’aquests personatges femenins i els rituals que duen a terme en la ficció popular, d’acord amb una estratègia que percaça l’estudi i l’anàlisi del patrimoni etnopoètic valencià des d’una perspectiva de gènere.