El paper d’Alfred Morel-Fatio en els inicis de la catalanística - Bernat i Baltrons, Francesc (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2022)
El nostre objectiu en aquest article és fer una síntesi dels principals estudis d’Alfred Morel-Fatio sobre llengua i literatura catalanes, així com definir el seu paper en la catalanística del segle XIX, especialment a França però també a la resta d’Europa. Cal saber que aquest erudit francès va tenir un paper cabdal en el desplegament dels estudis universitaris catalans fora del nostre àmbit lingüístic, a banda de fer aportacions significatives al desplegament de la filologia catalana. Així, arribem a la conclusió que Morel-Fatio té el mèrit de ser el primer professor que va introduir l’estudi de la llengua i la literatura catalanes a les aules universitàries. A banda d’això, no es pot obviar la influència dels seus resums sobre història de la llengua i la literatura catalanes publicats al Grundriss, perquè van ser la principal descripció sobre aquesta part de la nostra cultura disponible per als romanistes europeus de l’època. A més, van contribuir decisivament al desenvolupament de la filologia catalana moderna en repercutir sobre l’obra de diversos filòlegs catalans.