Presència i absència del clític locatiu «hi» - Rigau, Gemma (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2020)
L’article se centra en els contextos sintàctics que permeten prescindir del clític locatiu hi i que, fins i tot, a vegades ens porten a prescindir-ne obligatòriament. Ara bé, la presència o absència del pronom no és arbitrària. Presentem un aspecte de la gramàtica dels verbs locatius i de moviment direccional que afecta, d’una banda, la interfície lèxic-sintaxi i, de l’altra, la interfície sintaxi-pragmàtica: la categoria funcional Dixi. Partim d’un enfocament neoconstruccionista segons el qual l’estructura sintàctica aporta determinats aspectes del significat oracional, mentre que altres aspectes provenen dels elements lèxics.