«Em sap greu d’insistir-hi». La preposició «de» davant d’infinitiu I: infinitiu i mode - Tordera Yllescas, Juan Carlos (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2017)
El present treball tracta d’abordar una qüestió complexa de la gramàtica del català com és la inserció de la preposició de davant d’algunes construccions d’infinitiu com ocorre en «Juan li va proposar d’anar al cinema». La nostra tesi és que la inserció d’aquesta preposició obeeix a factors modals que, a més a més, determinen la major o menor opcionalitat d’aquesta preposició. Amb verbs com «proposar» o «demanar», la inserció és (gairebé) obligatòria per a tots els parlants del català, mentre que amb verbs com «desitjar» o «esperar» és més aviat opcional per a alguns parlants (si no és agramatical per a altres). A partir d’una petita classificació modal, proposarem un contínuum que creiem que pot explicar aquests fets.