Usos lingüístics i ideologia: què fan els universitaris valencians? - Casesnoves Ferrer, Raquel; Mas Castells, Josep Àngel (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2016)
Resum: L’article analitza la relació entre el posicionament ideològic dels estudiants universitaris valencians i el seu comportament lingüístic. A més de l’eix tradicional esquerra-dreta, l’autodefinició ideològica requerida inclou també la identificació nacional-regional i la postura sobre la unitat de la llengua catalana, objectes de disputa ideològica sempre latent, ara i adés explícita, al País Valencià. Els usos lingüístics són també plurals i diversos; de fet, un punt d’interés remarcable és la correlació entre els més lligats a l’hàbit o als contextos de proximitat i els més intencionals o de relació secundària. És en aquests darrers on les idees poden tindre un paper més determinant. Paraules clau: usos lingüístics, ideologia, identitat, estudiants universitaris, València.