La neologia: un nou camp a la cerca de la seva consolidació científica - Cabré Castellví, M. Teresa (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2015)
Resum: En aquest text s’ofereix una panoràmica àmplia de la neologia com a camp de coneixement i com a camp de treball. Així mateix s’exploren les relacions que la neologia manté amb altres matèries com la psicologia i la sociologia, i les seves connexions amb les tecnologies. Els neologismes són l’objecte central de la neologia com a camp de coneixement. L’article mostra la dificultat de delimitar clarament aquest objecte per tal com es tracta d’un objecte relatiu, a més de polièdric. La relativitat dels neologismes obliga a definir-los sobre la base d’establir un punt de referència a partir del qual una unitat és neològica en funció de la producció, de la recepció o de la circulació social. L’article presenta també una sèrie de principis que si es respecten, podrien conduir a l’establiment de la neologia com un camp estructurat i estabilitzat entre els diversos camps del saber. Paraules clau: neologia, disciplina, teoria, camp de coneixement, objecte científic, neologisme, epistemologia.