La paròdia jurídica en «Lo somni de Joan Joan» - Martín, Llúcia (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2009)
De totes les característiques burlesques i paròdiques de gèneres literaris tradicionals medievals que apareixen en «Lo Somni de Joan Joan» una de les que més destaca és la paròdia jurídica, ja que l’obra està configurada com un plet judicial que les dones burgeses benestants de la Valencia del XV interposen davant la deessa Venus per tal que es veja reconegut el seu dret a triar marit lliurement i a evitar els matrimonis desiguals amb homes vells que les requereixen. El procés judicial plantejat en l’obra posa de manifest la formació jurídica de l’autor, Jaume Gassull, i presenta totes les parts, figures i elements processals d’un judici comú, des de la demanda fins a la sentència. La sensació que la sentència condueix a la tergiversació dels bons costums –les dones són autoritzades a ser infidels si es casen amb homes vells– despareix perquè tot ha estat producte del somni del protagonista.