La norma i el canvi lexicosemàntic: el cas de «desenvolupar» - Martines, Josep; Martínez-Martínez, Caterina (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2024)
En quina mesura el procés de codificació iniciat per Pompeu Fabra a la primeria del segle XX ha influït la llengua catalana i, més concretament, el lèxic del català contemporani? Aquest és l’interrogant que ens va moure a dissenyar un projecte de recerca centrat a analitzar la repercussió del procés de normativització sobre l’evolució del català actual. En aquesta ocasió, ens centrarem en el cas de desenvolupar (i el derivat desenvolupament) i envolupar. Descrivim i examinem la història i l’estructura semàntica de tots dos verbs. La recuperació de desenvolupar i la creació de desenvolupament amb significats nous per part del model normatiu obeeixen a cobrir necessitats expressives de la societat del segle XX. Representen un grapat de mots recuperats de la llengua antiga després d’haver caigut en desús o fins i tot sense que haguessen tingut gaire arrelament. El cas del verb desenvolupar i el derivat desenvolupament pot veure’s com una història d’èxit.