Marcatge diferencial d’objecte en romanès: una panoràmica - Irimia, Monica Alexandrina (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2023)
Aquest article ofereix una visió descriptiva dels trets empírics més importants que caracteritzen el marcatge diferencial d’objecte (MDO) en el romanès estàndard modern, des dels paràmetres purament interpretatius fins als orientats més sintàcticament. Es revisen diversos aspectes, entre els quals hi ha l’estatus argumental dels objectes marcats diferencialment en romanès, a més del marcatge preposicional manifest, les interaccions amb la duplicació de clític i les escales d’animacitat i especificitat. La part final està dedicada a una presentació dels nombrosos problemes que planteja el MDO romanès per als enfocaments formals. En aquest context, es demostra que les anàlisis que consideren que aquest fenomen assenyala un mecanisme en la interfície sintaxi-semàntica-pragmàtica semblen ser les més adequades per a les dades.