El concepte de «estàndard» segons els paratextos dels centres codificadors oficials del català i de l’espanyol - Costa Carreras, Joan (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2023)
La perspectiva comparada de l’estandardologia ha estat considerada inherent al seu desenvolupament. En aquest context, el projecte ESTANDAREV (PID2021-124673NA-IOO) fa una recerca sobre l’estandardització del basc, el català, el gallec i l’espanyol. Aquest article és una aplicació d’aquesta recerca, comparant la concepció de estàndard de les acadèmies oficials del català i de l’espanyol. El primer constatable és que hi ha una oposició diametral en l’explicitesa en la definició i l’ús d’aquest terme. En aquest treball, hem analitzat els desplegaments conceptuals i els usos en totes dues llengües. Pel que fa als criteris de comparació, hem confirmat la hipòtesi que el criteri més important són els marcs teòrics i metodològics en què es poden inscriure. Hem identificat més paral·lelismes que divergències entre tots quatre centres codificadors i la distinció entre centres inicials i posterior acaba no essent rellevant, ja que tots treballen actualment i tenen moltes interrelacions entre ells.