Un text escrit per Bonsom l’any 998, en nova edició i traduït al català - Alturo, Jesús; Alaix, Tània (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2022)
Nova edició crítica d’un text de caràcter força literari del diaca i jutge Bonsom, i traducció al català. Justificació paleogràfica i filològica de les noves lectures proposades. La personalitat literària de Bonsom en el context dels millors homines scholastici del seu temps i entorn. Identificació dels personatges protagonistes de la narració textual i de l’acció jurídica que conté el diploma estudiat.