O galego-português, matriz do mundo lingüístico luso-brasileiro - Henríquez Salido, Maria do Carmo (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2021)
O período inicial desta breve história da língua galega e o reintegracionismo lingüístico começa com umhas observaçons de umha «Carta» de Martim Sarmiento (1695-1771), precursor da filologia galega, e finaliza em 2019, ano em que a Real Academia Galega (RAG), toma o acordo de dedicar-lhe o «Dia das Letras Galegas» ao polígrafo ferrolano Ricardo Carvalho Calero (Ferrol 1910 - Santiago de Compostela 1990). Elaboram-se apenas umhas ideias sobre o século XIX e primeira metade do XX; mais informaçom aparece sobre a segunda metade do século passado e primeiras décadas do XXI.