Sociabilitat i projecció poètica: veus de dones en els certàmens literaris barrocs - Zaragoza Gómez, Verònica (Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2018)
L’objectiu d’aquest treball és mostrar una tradició poètica femenina de certamen que ha perviscut al llarg dels segles, tot centrant-nos en el moment de màxim esplendor, el Barroc. La nostra intenció és visibilitzar aquest focus de difusió des de la perspectiva de la creació i la circulació d’alguns dels primers textos impresos atribuïts a les dones en la història de les nostres lletres, amb poesia tant en llengua catalana i castellana com —molt escassament— llatina. Per fer-ho, després d’haver dut a terme una recerca exhaustiva sobre l’univers dels certàmens dels segles XVI-XVII, i de sistematitzar-ne la producció, oferim algunes observacions de caire sociològic i literari relacionades amb l’origen social de les autores, i el paper i les motivacions d’aquesta participació femenina.